SOBRE LA IMPORTÀNCIA D'ESTABLIR UNA RELACIÓ D'EQUILIBRI

Ens resulta tremendament fàcil demanar als gossos que el seu comportament sigui exactament el que a nosaltres ens convé, però alhora ens suposa un gran esforç adaptar les nostres rutines i la nostra manera de relacionar-nos amb ells a les seves necessitats. És vital entendre que la relació amb els gossos amb els quals convivim ha de ser bidireccional, que tots dos hem de cedir en alguns aspectes pel bé del grup. Ells són especialistes en adaptar-se, però nosaltres, en general, no solem estar a la seva altura. Hauríem de començar per intentar entendre'ls i que ens entenguin, i adaptar certs aspectes del nostre dia a dia, buscant sempre el bé comú. No són animals de companyia, són éssers sentiments i identitat pròpia, amb unes necessitats emocionals que hem de respectar. La seva companyia ha de ser, igual que la nostra per a ells, la conseqüència d'una relació de respecte i comprensió. S'HO MEREIXEN, ELS HI DEVEM.

SOBRE BUSCAR LA CAUSA DEL PROBLEMA, PERQUÈ AIXÍ ELS SEUS EFECTES DESAPAREGUIN DE FORMA NATURAL

Davant qualsevol conducta indesitjada, que no és més que un símptoma d'una cosa més profunda relacionada amb el procés maduratiu del gos, hem d'esbrinar què és el que l'ha provocat, ja siguin problemes d'aprenentatge, de comunicació o un entorn massa exigent. És aquí on comença el camí, recopilant la informació i adquirint les eines necessàries per a entendre per què actua com actua, i què es pot fer perquè se senti més segur i comenci a actuar d'una forma més natural i coherent. Només així treballarem sobre el problema real, evitant recaigudes o l'aparició d'altres conductes indesitjades i podent gaudir plenament del procés i de la relació amb ell.

D'igual manera que no se'ns ocorre solucionar una malaltia únicament prenent calmants, ens hauria de semblar una bogeria intentar solucionar els problemes de conducta dels gossos sense una intervenció que vagi més enllà d'aquests conflictes puntuals i busqui trobar el motiu que els ha generat

SOBRE GOSSOS INSEGURS

És vital, per a un gos amb pors, treballar molt el vincle amb la persona que conviu perquè pugui començar a guanyar confiança. Alhora, cal tenir especial cura en què aquest vincle de confiança no generi dependència, perquè el gos ha d'aprendre a confiar en l'entorn per ell mateix, encara que al principi hàgim d'acompanyar-lo en el procés donant-li seguretat. Per això és importantíssim respectar-li la independència que vagi guanyant dins i fora de casa, i permetre-li tenir moments d'oci i descans en els quals nosaltres no intervinguem. No seguir-lo, no parlar-li i no intervenir constantment en el seu dia a dia és crucial

SOBRE EL PASSEIG

Un dels majors plaers de la nostra relació amb els gossos és el de realitzar un passeig amable en el qual els dos ens podem relaxar i gaudir. És meravellós comprovar fins a quins nivells de sincronia i complicitat es pot arribar mitjançant unes senzilles pautes que facin entendre al gos que les seves necessitats físiques i emocionals compten tant com les nostres. És vital, una vegada interioritzats els procediments adequats, acceptar el compromís d’intentar deixar de pensar tant i començar a gaudir més.

SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE RESPECTAR ELS TEMPS

Per a un gos amb pors, sentir que la persona que conviu amb ell l’entén, respecta els seus temps i el deixa decidir quan i com avançar sense forçar-lo en cap moment és l'única manera possible d'anar madurant al seu ritme i entenent a poc a poc el món en el qual li ha tocat viure. És l'única manera que els progressos siguin sòlids, constants i duradors. Qualsevol altra manera d'exposar a un gos a les seves pors, a més d'invasiva, irrespectuosa i antinatural, és tremendament fràgil i nociva per a la salut emocional del gos i per a la relació amb la persona amb la qual conviu.

SOBRE LES EXCURSIONS I SORTIDES SOBRE ESTIMULANTS
Planejar excursions en família al costat dels gossos amb els quals convivim és una forma genial de reforçar el vincle que aquests tenen amb nosaltres, els ajuda a anar guanyant en seguretat i autoconfiança i ens permet gaudir relaxadament amb ells en un entorn diferent a l'habitual. Devem, això sí, tenir present que després d'una sortida prolongada el gos necessita, en els següents dies, descansar adequadament per a tornar a uns nivells d'estimulació baixos.
SOBRE COMUNICACIÓ NO VERBAL

Els gossos tenen, de manera natural, una manera de comunicar-se que és fonamental entendre, respectar i practicar amb ells si volem tenir una relació sincera i estable.

Al mateix temps, conèixer aquests senyals ens farà ser capaços d'evitar conflictes i malentesos, perquè estarem en condicions d'anticipar-nos quan el gos estigui incòmode o se senti amenaçat per alguna circumstància que se li presenti.

Badallar, llepar-se el morro, girar el cap, decantar el cos o donar-se la volta, olisquear el sòl, caminar lentament o fer una corba, són algunes dels senyals que els gossos utilitzen entre si i amb nosaltres per a transmetre calma i intentar resoldre una situació tibant. Si no entenem aquests senyals, correm el risc d'interpretar malament al gos i generar un conflicte que haguéssim pogut evitar fàcilment. Igualment nosaltres podem utilitzar aquests senyals per a intentar calmar a un gos que està massa excitat, o per a indicar-li a un gos poruc o insegur que no som una amenaça.

TERÀPIES COMPLEMENTÀRIES

Molta gent pregunta per l'eficàcia de les teràpies florals, l'acupuntura o els embenatges compressius entre altres tècniques comunament utilitzades davant diferents situacions emocionals dels gossos. La resposta és clara, totes aquestes teràpies poden ser tremendament útils si són correctament aplicades en els moments en els quals ens puguin aportar una ajuda extra, com per exemple en èpoques en les quals sabem que es llançaran petards o per a ajudar el gos inicialment a sortir d'uns certs estats emocionals complicats. Ara bé, al marge de les eines puntuals o continuades que utilitzem en el transcurs del procés evolutiu del gos, hi ha una condició indispensable perquè el resultat sigui satisfactori, i és el nostre grau d'implicació. Cap d'aquestes tècniques ens donarà els resultats desitjats sense un compromís ferm d'involucrar-nos profundament en el procés d'acompanyament del gos cap al seu benestar emocional, que serà també el nostre.

Política de privacitat   Política de cookies

Web desenvolupada per 

Volcànic internet